BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, October 13, 2012

Assalamualaikumwarohmatullahiwabarokatuh...
Bismillahirohmanirrohim...

Alhamdulillah...Dapat menjengah ke Blog sendiri hari ini.
Lama sangat tidak menjengah...Apa khabar kawan2 dan sahabat Blog yang lain.
Mungkin ada yang singgah2 dan mampir2 di sini ketika saya tiada...
Terima kasih...bebanyak...Lain kali singgah2lah lagi ye...leh kita kenal2 di sini...
mungkin saya tak rajin membuka Blog seperti kekawan yang lain...Apapun
saya masih sayangkan Blog saya ini...Biarpun lama tidak saya tulis2 dan conteng2 hehe..
Saya doakan semoga semua kawan2 sihat dan selamat selalu hendaknya...
Insyaallah....lain kali saya akan tuliskan lagi di sini....

Assalamualaikum semua....







Tuesday, September 13, 2011

Assalamualaikum.....

Sekali lagi aku terkapai2 nak buka blog.Maklum....orang terlalu rajin buka blog....sampai terlupa password.Ya allah....nak menangis dibuatnya. Dah dua kali tukar password.Harap2....lepas ini tak lupa lagi.Tidak terfikir apa nak tulis....Harap2 tidak terlambat rasanya untuk diri ini mengucapkan Selamat Hari Raya buat semua..maaf zahir batin...
Hari Raya zaman sekarang jauh berbeza dengan zaman ketika saya di kampung dulu...maklumlah duduk di
kampung...Kampung di Johor tau2 jelah...Semuanya ada parit2.Macam kampung saya jugak...
Kampung Parit Samijan...
Bila ingat2 zaman saya budak2 lagi...hinggalah ke zaman remaja saya...berhari raya adalah sesuatu yang
paling menyeronokan...Kami Baraan(istilah orang Johor beraya beramai2) sampai ke hujung kampung.
Dari pagi kira2 pukul sepuluh pagi kami dah bergerak...Kadang2 sampai dua puluh orang
semuanya. Biasalah...di rumah pertama,kami boleh merasa makan dan minum...maklum baru rumah  pertama.
Tapi ...bila dah sampai hujung2..kampung..,kesian tuan rumah.Kami hanya memandang kuih2
yang dihidangkan.Minum pun tidak banyak...kerana perut kami betul2 telah dipenuhi air oren yang 
berbagai2warna dan rasa....Bayangkan kami keluar awal,berhenti sekejap untuk solat zuhur
kemudian sambung lagi beraya.Sampai habis satu kampung.
Malah ada diantara kami yang belum sempat balik ke rumah...tetapi dah membuang di rumah orang.
Tak tahan...perut dah penuh dan memulas.Tapi kami rasa sepuasnya....menghabiskan
satu hari raya ke rumah jiran sekampung.
Zaman dulu...kami tak kisah sangat pun pada duit raya...Ada sebuah rumah tu...(kedai) setiap tahun
hanya memberi kami hanya lima sen seorang...tapi tidak seorang pun yang merungut.Rasanya...paling
banyak kami dapat duit raya setelah jalan sekampung....hanya dalam dua belas ringgit sahaja.
Dengan duit raya yang ada pula...kami boleh lagi berhari raya ke rumah cikgu2 kami
di bandar,dengan menaiki bas.Memang...menyeronokan.
Sekarang ini....setelah jauh dari kampung,melihat suasana hari raya jauh berbeza dari dulu...
Tak taulah di kampung2...tapi tidak sama di taman2 perumahan.Dari segi cara berhari rayanya...
suasananya...dan juga duit rayanya.
Ramai anak2 hari ini lebih mementingkan duit raya dari kepentingan suasana berhari raya itu sendiri.
Kadang2 ada tuan rumah yang malas melayan tetamu yang datang terutama budak2..
tanpa rasa apa2 bertanya pada budak2 yang nak datang berhari raya...."nak masuk rumah atau nak duit...?"
Sepatutnya...izinkan mereka masuk dahulu kerana niat mereka awalnya ialah nak berhari raya.
Selepas mereka makan dan minum samada sedikit atau banyak...barulah beri mereka
duit raya sekiranya mampu.Sekiranya tidak....katakan maaf tak dapat memberi duit raya.
Rasanya itu lebih berperaturan....
Kalau dulu saya pernah dapat duit raya lima sen,tapi adalah mustahil zaman skarang ada
orang yang beri duit raya sebanyak itu.Paling tak mampu pun...mungkin lima puluh sen.Budak2 ni pula..
kadang2...kurang dididik untuk bersyukur...Dapat lima puluh sen...merungut mengata tuan rumah 
kedekut. Kalau dapat dua ringgit atau lebih pulak...mereka iklan pada kawan2...agar datang ke rumah
yang beri duit banyak,huh...budak2 katakan,pantang diberi duit.
Pendekan cerita...Raya dulu dan sekarang banyak perbezaannya.Hari Raya nya tetap jatuh 
pada satu syawal setiap tahun.Yang agak berbeza adalah...sikap,cara...dan bagaimana hari raya itu
sendiri dipenuhi.
Teringat saya pada beberapa hari raya lalu...Ada beberapa orang budak yang agak naik remaja..
Mengetuk beberapa kali pintu rumah dengan kuat.Kemudian terdengar suara ucapan salam dan 
memberitahu cik nak raya. Saya yang tika itu baru keluar dari bilik mandi,terus duduk du dapur
kerana tidak dapat mengambil pakaian.
Saya suruh anak lelaki sulung melayan mereka.Sementara mengambil air di dapur...budak2 tetamu
tu tiada yang menunggu.Selepas makan dan minum mereka pun memberitahu nak balik.Duit raya pun diberi...
Selang beberapa minit kemudian anak perempuan saya mencari handphone yang di letak di atas almari TV rumah kami....Hah.......sudah hilang dah......
Sekian wassalam......

Tuesday, July 12, 2011

Bersatu Dalam Rahmat....

Bingkisan Salam Untuk Semua
Doa Selamat Sesama Saudara
Tautan Hati Dengan Ikatan Iman
Rahmat Allah Semoga Berjaya

Tanamkan....Rasa bersama
Satu Matlamat..Hidup Di Dunia
Hadapi...Onak Durinya
Sepanjang Jalan Tabahkan Hati
Menuju Bahagia....

Lumrah Kehidupan..Penuh Pancaroba
Manusia Perlukan Suluh Cahaya
Iman Yang Sejati Amalan Yang Murni
Takwa ademi Kurnia Ilahi...

Kita Suburkan Rasa Persaudaraan
Bersama Harungi Hidup Di Dunia Ini
Bersatu Dalam Rahmat Harmoni Masyarakat
Dengan Teras muafakat
Untuk Mendapat Untung
Dunia Akhirat....

Ucapan Salam Untuk Semua
Moga Selamat Teman Saudara
Kasih Di Hati Itu Tanda Beriman
Rahmat Allah Untuk Selamanya
O......ho....

Thursday, June 16, 2011

Assalamualaikum....dan apa khabar....?

Hari ini....saya betul2 rasa cemas kerana tak boleh nak buka blog saya....Rasanya saya tak ada buat apa2 silap...Tapi entah mengapa blog masih tak boleh buka juga. Saya tak putus asa mencuba dan terus mecuba.Dan akhirnya.....dapat jugak saya log in...alhamdulillah....


Memang dah lama saya tak menjengah blog saya ini....
Tiba2...hari ini saya rasa ada masa...dan teringin nak buka blog ni....Saya ingatkan dah kehilangan blog saya,
hehehe....mujur saya boleh masuk...Jika tidak,tak dapatlah saya nak tulis di sini.
Alhamdulillah....


Tak lupa....terima kasih kepada rakan2 blog yang dah follow saya...
Moga kita akan menjadi rakan blog yang baik..
dan berkongsi apa jua yang baik....Alhamdilillah...Terima kasih.

Monday, February 14, 2011

Allahummasolli ala Muhammad,wa ala ali Muhammad....

Assalamualaikum....dan salam maulidur rasul kepada semua umat Muhammad saw.
Alhamdulillah....bertemu lagi kita malam ini,malam 12 Rabiul Awal....dan sempena mailidurasul ni...marilah
kita memperbanyakan berselawat ke atas nabi kita Salallahualaihiwasalam.Semoga ucapan selawat
dan salam kita itu sampai kepada baginda insyaallah.......

Dah lama sangat....saya tak berbicara di sini.Tahlah....nak kata sibuk sangat pun tidak,tapi
macam sibuk pulak gayanya....sampai tak terurus Blog ni...agak lama tak menjengahnya.

Tadi semasa nak buka blog....tiba2 saya telah terlupa,betul2 terlupa macam nazmi Raja Lawak
tu kata...Saya tak boleh nak buka blog,agak lame....hingga saya jadi semacam cemas.....cemas ingatkan
blog saya dah hilang...Saya betul2 risau. Maklumlah....selalu apa2 hal saya akan rujuk pada
anak,tapi anak pun tiada di rumah......huh....macam mana ni.....panik jugak sekejap.

Tapi saya langsung tak putus asa,taulah saya ni kan....hentam je....fikir jugalah sikit2....
Hentam pun bukan sebarang hentam.....hentam dan tawakkal........alallah.
Tah macamana.....tiba2 boleh pula di buka Blog saya ni....Alhamdulillah...Leganya bukan kepalang
bila dapat pandang wajah Blog ni......Tengoklah tu jam dah pukul 2.40pg...mata ni
belum rasa nak tido.....Kebetulan....malam ni ada masa lapang..nekad.....nak conteng
Blog.....lama tak conteng,lama tak ziarah kekawan........

Kepada kekawan....atau sesiapa yang ziarah ke Blog ini selama saya cuti....hehe....
Terima kasihlah.....bebanyak,Terima kasih daun keladi,selalu2lah ziarah lagi....kalau belum follow,
follow2 ah......kalau sudi.....Apa2 yang baik boleh kita kongsi2 ilmu kan.......

Saya ni bukanlah ilmuan....atau cendikiawan.....Banyak yang saya kurang tahu....Namun,
sempena maulidirasul ni....saya nak kongsi sedikit,ayat allah yang bermaksud...
"Sesunguhnya Allah dan Para Malaikatnya Berselawat untuk Nabi,Hai orang yang (mengaku)
Beriman.....Berselawatlah Kamu ke Atas Nabi"

Apa yang saya ingin katakan ialah....Kalau Allah dan Para Malaikat pun Berselawat 
ke atas Nabi.........apatah lagi kita ni yang dah terang2 mengaku umat Muhammad saw....
Marilah....kita berselawat kepada Nabi kita yang tercinta,Yang belum mula.....
mulakanlah...dan biasakan.Yang tidak tahu nak berselawat tu....belajarlah,kitab2 pun melambak
di kedai kitab.Atau tanya dan belajar pada yang tahu...insyaallah...

Banyak sangat kelebihan berSelawat ni....Antaranya adalah,Nabi Muhammad mengenali umatnya
pada Hari Kiamat nanti melalui selawat yang kita bacakan ke atasnya....Dan untuk mendapat Syafaat 
nabi,kita kenalah memperbanyakkan.............SELAWAT atas Nabi saw.

Wasolallahuala syaidina muhammadin Wa ala alihi Wasohbihi Wassallam.....


Monday, January 24, 2011

Assalamualaikum......

Ape kabar semua....,lamenya kita tak jumpa kan...Baru malam ni dapat buka blog ni kembali...Bukan malas,bukanlah sibuk sangat...tapi baru ni dapat ambil masa menghadapnya....
Maklumlah....sejak naik sekolah ni kan...buat2lah nampak sibuk sikit,hehe...
Padahal anak yang masih sekolah tinggal sorang je......tapi konon2 sibuknya macam masih ada tiga orang yang sekolah,ceh ceh.....
Insyaallah....nanti kita jumpa lagi ye....Jangan lupa follow kita k....hi hi...
Malam ni tak dapat nak tulis panjang2....
Moga anda semua sihat2.....belaka dan bahagia sentiasa.
~~Amin~~





.




Sunday, December 26, 2010

Selamat sore...assalamualaikum,

Alhamdulillah....jumpa lagi ngan sang suri. Lama tak menconteng di sini...Tak ada kesempatan nak 
berceloteh...Bukanlah sibuk sangat pun...tapi tahlah...mungkin belum dapat menghadap
ruangan ni dengan sepenuhnya.....

Apapun.....insyaallah....,akan bersambung pada masa dan kesempatan yang lain.
Semoga pengunjung dan tetamu sang suri tidak merasa jemu untuk berkunjung lagi...Menyambung 
silaturahim melalui halaman seperti ini kan........

Dan kepada sesiapa dah follow sang suri,terima kasih yang tidak terhingga.....Maklumlah..sang suri pun
masih baru dalam halaman seperti ini...,masih banyak kena belajar....

Kepada anak perempuan sang suri yang banyak.....sangat membantu sang suri dalam memperelokan
ruangan ini...terima kasih....banyak2lah anakndaku Idawaida./bicarasangratu.blogspot.

Anaknda memang banyak membantu bonda mu ini....Dialah guru sangsuri buat blog ini,hehe.....
Moga anaknda sentiasa sukses....

~~Amin~~

Ramdar-6.25 pm.